Gout! Betul ke pengidap gout ramai dihidapi oleh orang lelaki ? Ayuh ketahui 5 cara mengatasi gout arthritis ini.

” Menurut Dr. Heselynn Hussien, gout lebih banyak dideritai oleh lelaki dalam lingkungan umur 40-an ke atas berbanding wanita. Biasanya wanita hanya boleh mendapat gout selepas mereka menopause.”

Mengikut sejarah keluarga memang tak ada yang mengidap gout. Cuma pernah dengar dari pengalaman pesakit gout sendiri, katanya sakit tu seperti kaki dicucuk-cucuk jarum. Dengar pun dah terbayang-bayang sakitnya. Ada yang sampai terpaksa ambil suntikan untuk redakan kesakitan tu. Selain pengambilan pil tahan sakit dan pil anti-radang.

cara-atasi-gout

Apakah Penyakit Gout ?

Gout adalah satu jenis radang artritis yang menyerang sesetengah orang yang mempunyai tahap asid urik yang tinggi di dalam darah. Peningkatan asid urid dalam darah di kenali sebagai hiperuricemia, ia masuk ke buah pinggang untuk dikumuhkan melalui air kencing. Asid urik ialah bahan kimia yang terhasil dari pecahan purina atau bahan kumuhan di dalam badan. Paras asid urik yang berlebihan menyebabkan pembentukan kristal penyebab terjadinya gout.

Seeloknya elak dari mengurut di kawasan yang bengkak kerana gout tidak boleh di urut, jika diurut ia akan bertambah sakit.

 Apakah Simptom Gout ?

  1. Gout lazimnya menyerang sendi-sendi di bahagian buku lali, ibu jari kaki, lutut, pergelangan tangan dan jari. Sendi yang mengalami keradangan ini sangat sensitif jika terkena geseren.
  2. Panas pada sendi
  3. Merah pada bahagian yang sakit
  4. Rasa sakit yang amat sangat

Apakah Punca Gout ?

Gout boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperti :

  • Faktor keturunan (genetik) di anggarkan 6 hingga 18 peratus mempunyai sejarah keluarga menghidap gout.
  • Pengambilan pemakanan yang kaya dengan purina menyebabkan pesakit gout bertambah teruk
  • Masalah gangguan sejenis enzim di mana ia mengganggu proses pemecahan purina dalam badan
  • Pengambilan sesetengah ubat menyebabkan tahap asid urik tinggi
  • Pengambilan minuman keras secara berlebihan

Makanan Yang Perlu Di Elakkan

  • Makanan laut seperti kerang, udang, sotong
  • Kekacang
  • Daging merah
  • Makanan yang diproses
  • Organ dalaman haiwan seperti paru, hati
  • Lemak haiwan
  • Ikan bilis, ikan sardin, telur ikan, ikan masin
  • Sayuran seperti asparagus, cendawan, bunga kubis dan brokoli
  • Makanan bercuka dan jeruk

Cara Mengatasi Gout

  1. Mengamalkan diet rendah purina dengan mengamalkan pengambilan secara bersederhana
  2. Kawal berat badan
  3. Bersenam
  4. Minum air dengan kadar yang banyak untuk menyingkirkan asid urik
  5. Lakukan pemeriksaan ujian darah untuk mengesan kehadiran kristal asid urik.

Komplikasi Akibat Gout

  1. Asid urik boleh membentuk benjolan pada cuping telinga yang di panggil tophi.
  2. Jika asid urik semakin tinggi dan tidak dikeluarkan melalui urin atau najis, ia boleh berkumpul membentuk batu karang
  3. Penghidap gout juga berisiko mengidap darah tinggi, kegemukan dan kencing manis.
  4. Berpotensi mendapat gangguan pada organ dalaman lain seperti kegagalan buah pinggang kerana kehadiran kristal/batu di dalam buah pinggang.
  5. Kerosakan sendi dan ketidakupayaan untuk bergerak

Jadi, jagalah kesihatan. Sentiasa bersederhana dalam pengambilan makanan dan mengamalkan cara hidup sihat. Jom bersenam !.

Tahukah anda selain ubat-ubatan hospital, Shaklee juga ada menyediakan pelbagai rangkaian nutrisi antaranya untuk mengatasi masalah gout arthritis.

Saranan dengan nutrisi Shaklee – Set GOUT Shaklee

VIVIX – menggalakkan pembentukan mitochindria dalam sel dan melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel.

OmegaGuard – Mencegah enzim yang membentuk tisu rawan musnah, mempunyai DHA dan EPA yang mampu mengurangkan keradangan sendi pesakit gout, mencegah artritis untuk melegakan gout dan pelihara fungsi sendi.

Performance Drink – mengelakkan tubuh menjadi dihidrasi dan memastikan tubuh cukup kandungan bendalir dalam badan kerana penting untuk proses buang asid urik berlebihan.

Alfalfa Complex – bertindak menyingkirkan toksik secara lembut dan menurunkan paras asid urik yang tinggi dalam badan. Untuk lebih berkesan pengambilan air yang cukup 2-3 liter sehari untuk fungsi detoks. (bergantung pada berat badan seseorang).

Advanced Joint Health Tablet (AJHT) – meningkatkan fungsi sendi yang rosak akibat gout, sebagai pelincir di antara sendi-sendi supaya pergerakan sendi lebih baik tanpa geseran yang menyakitkan dan menyokong kesihatan sendi pesakit gout pada jangka masa panjang.

*saranan nutrisi Shaklee bergantung juga kepada faktor/masalah kesihatan individu.

 

Pengalaman Pengguna Shaklee

Alhamdulillah, pejam celik pejam celik dah lbh 7 bln suami saya menjadi pengguna tegar ke 3-3 vitamin ini, Jika dulu blh d katakan setiap 2 bulan pasti dapat cuti di sebabkan kaki tak boleh berjalan kerana serangan gout yang teruk dan kadang2 muka, mulut dan badan bengkak kerana alergi serta badan yang lesu… kini selepas hampir 7 bulan menggunakan alfalfa, omega dan zinc tiada lagi gout, tiada lg bengkak2 dan kembali cergas.

Puan Siti

” Selepas konsisten mengambil OmegaGuard, Alfalfa Complex dan Advanced Joint Health Tablet, ayah ada beritahu sakit kakinya semakin berkurangan. Alhamdulillah, lega saya mendengarnya. Seminggu selepas ambil darah, keputusan ujian darah sangat menggembirakan saya. Paras asid urik dalam badan ayah kembali NORMAL “.

Puan Maria Awi

” Condition gout mama mmg teruk…Everytime tersalah makan or terlalu lama berdiri..her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rasa macam ada jarum cucuk2 kaki die..it is so painful that sometime she just cant stand it and cry.

So everytime die kene gout dia baring je la kat atas katil dan abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctor saids is not good for her body because of the side effects.

Anak mana yang tak sedih kan?? So looking at the positive effects on me after taking SHAKLEE suppliments..So I try the pack suggested for GOUT by SHAKLEE.

My mum starts consuming it, and the very next day NO JOKE..die cakap sengal2 dah kurang tapi sakit2 masih ada.

Alhamdulillah, with GOD’s will. AFTER 1 WEEK, she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit…sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 WEEKS, ramai la puji dia. Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri. Apa lagi berbunga2 la hati my mum tu. “

Puan Saidah

cara mengatasi gout artritis

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

cara mengatasi gout artritis

5 Cara Mengatasi Gout Arthritis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge