Kencing Manis Semasa Mengandung adalah penyakit yang sering ibu hamil hadapi walaupun sebelum ini sihat tanpa kencing manis. Perubahan kandungan hormon terutama hormon estrogen dan progesteron yang meningkat dengan tinggi sehinggakan kandungan gula dalam darah juga turut meningkat. Lebih merisaukan jika sememangnya sudah ada kencing manis sebelum hamil.

Punca Kencing Manis Semasa Mengandung

Sebilangan wanita mempunyai potensi mengidap penyakit diabetes ketika hamil. Terdapat ciri-ciri seperti :

  • Jika ahli keluarga terdekat seperti ibu, adik-beradik, nenek menghidap penyakit kencing manis, potensi adalah sangat tinggi untuk mempunyai penyakit yang sama.
  • Wanita yang pernah mengalami keguguran khususnya keguguran berulang-ulang kali atau keuguguran berlaku selepas  usia kandungan empat bulan atau lebih.
  • Wanita yang pernah melahirkan anak yang terlalu besar melebihi lima kilogram
  • Wanita yang terlalu gemuk
  • Wanita yang pernah mengalami masalah bayi di dalam rahim atau bayi meninggal sebaik dilahirkan
  • Wanita yang pernah melahirkan anak cacat

Pemeriksaan dan jagaan rapi semasa hamil sangat penting ketika hamil untuk mengelak gejala tersebut tidak berulang lagi pada kehamilan seterusnya.

Tanda Kencing Manis Semasa Mengandung

  • kerap membuang air kecil dengan banyak
  • sering letih
  • penglihatan kabur
  • dahaga yang melampau

Cara Mengesan Kencing Manis Semasa Mengandung

Semua ibu wajib minum air gula atau buat ujian MGTT. Ujian ini penting untuk menentukan paras glukosa darah supaya senang untuk mengawal atau merawat jika ibu disahkan ada masalah kencing manis atau GDM.

Glukosa darah akan direkod bacaannya iaitu sebelum sarapan (berpuasa malamnya) dan selepas minum air gula selepas 2 jam.

Jika kurang daripada 6.0 – bacaan berpuasa dan kurang daripada 7.8 – bacaan selepas 2 jam minum air gula. Anda bebas daripada penyakit kencing manis.

Kesan Kencing Manis Semasa Mengandung

Betul ke Kencing Manis Semasa Mengandung Bayi Akan Jadi Besar ?

  • Jika ibu tidak kawal kencing manis dengan baik peratusan bayi besar sangat tinggi. Ini disebabkan gula yang tak terkawal akan masuk ke uri dan menyebabkan bayi menjadi besar. Berat bayi yang dilahirkan adalah lebih berat daripada bayi normal. Kebiasaan bayi yang besar akan menimbulkan kesukaran saat kelahiran.

Risiko pada bayi jika ibu mengidap penyakit diabetes :

  • bayi mengalami masalah pernafasan
  • jaundis pada peringkat awal atau selepas kelahiran.
  • air ketuban berlebihan
  • kemungkinan bayi meninggal dalam kandungan

Risiko lain pada ibu yang mengidap penyakit diabetes :

  • kencing kotor
  • jangkitan faraj
  • preaclampsia
  • luka semasa bersalin lambat sembuh

Macamana Nak Kawal Gula Dalam Darah Semasa Mengandung

Ibu hamil yang mengidap kencing manis biasanya doktor akan menasihati supaya amalkan diet tertentu dan lakukan senaman ringan untuk pengawalan gula dalam darah. Kemungkinan tinggi ibu terpaksa menyuntik insulin jika gula dalam darah tidak dapat dikawal.

Selain amalan diet yang betul dan senaman. Nutrisi yang lengkap untuk ibu hamil juga sangat penting untuk kawal gula dalam darah. Kesemua vitamin-vitamin ni saya ambil sepanjang kehamilan dan alhamdulillah paras gula dalam darah sepanjang kehamilan saya adalah normal.

Pengalaman Pengidap Kencing Manis Semasa Mengandung

” Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat mgtt. Ujian minum air gula..Yang paling ketara sekali masa tu kerap hypo.. Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara.. Bila lambat makan.. Cepat hypo.. Bacaan gula 3.. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..

Pening juga dibuatnya..

Masa tu kebetulan Start mkn omegaguard..Tak fikir sbb gdm pun tapi utk perkembangan bayi.. Lepas beberapa minggu makan omega mmg perasan perbezaan ketara.. Satu sangat kurang hypo.. Bangun pagi tidak kelaparan..Gula dlm 4-5 mcm tu..Lepas makan pun gula pun range dia 5-6 gitu.. Makan secara sederhana.. Tidaklah sikit sangat.

Yang paling ketara rasa ialah.. Masa omega guard habis..Masa tu duk bertangguh..Malas nak beli cepat-cepat.. Tapi bila tak makan..Omega.. Gula terus jadi hay wire semula. Kerap hypo..Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8

Masa tu baru betul-betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..

Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy..Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled. Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh cinta sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang..

Utk pengetahuan, saya Ambil Full Set. (nanti org ingat mkn omega je) “

Suplemen Shaklee Yang Membantu Kawal Gula Dalam Darah Semasa Mengandung

Set Lengkap Kehamilan Shaklee Pilihan Ramai Ibu ( Klik untuk INFO lanjut )

Kencing manis semasa mengandung

 

 

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN SET TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Istimewanya anda jika pembelian melalui saya anda layak mendapat konsultasi secara berterusan untuk penggunaan produk Shaklee secara tepat dan berkesan.

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

Kencing Manis Semasa Mengandung. Bagaimana Mahu Kawal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge