Setiap bulan period tak lancar sering mengganggu fikiran, selalu sangat lewat kekadang sampai 5 hari. Apabila period keluar pula, darahnya berwarna kehitam-hitaman.

Pernah tak alami situasi sebegini. Adakah ia petanda tidak subur atau kemungkinan sukar untuk mendapatkan zuriat.

Kitaran haid normal bagi seorang wanita antara 21 hari hingga 35 hari. Kitaran period di kira dari hari pertama haid ke hari pertama haid bulan seterusnya.

Contoh situasi :

Bulan Mei 1.3.2016 dan bulan seterusnya 2.4.2016, kitaran haid ini adalah 32 hari.

Tempoh period biasa berlaku dalam 5hari hingga 7 hari setiap bulan bagi wanita yang kitaran haidnya normal. Period ini biasanya tidak melebihi 80 ml dan puratanya adalah 40 ml bagi tempoh 5 dan 7 hari.

Kitaran period berbeza antara wanita dan boleh juga berbeza antara bulan ke bulan bagi wanita yang sama. Bagi memastikan period ini tidak mengotori pakaian luaran, penggunaan tuala wanita satu alternatif.

Terdapat banyak jenama yang ada di pasaran sekarang yang menepati aliran period kita. Biasanya saya akan membeli 2 jenis pad untuk waktu aliran yang berbeza.

Biasanya pada hari pertama hingga ke-3, pengeluaran period agak banyak berbanding penghujung period.

Kitaran period biasa akan terganggu disebabkan faktor :

  • Ketidakseimbangan hormon
  • Faktor berat badan yang tidaj ideal (terlalu gemuk atau kurus bagi ketinggian badan)
  • Tekanan kerja atau belajar
  • Selepas bersalin
  • Selepas keguguran
  • Makan pil perancang ada kesan sampingan apabila berhenti
  • Pre menopaus
  • Gangguan hormon seperti penyakit tiroid
  • Anoreksia nervosa
  • PCO’s (polycystic ovarian syndrome)
  • Aktiviti sukan yang lasak
  • Pengambilan pelbagai jenis ubatan
  • Mempunyai aras hormon prolaktin yang tinggi

Lazimnya faraj dan serviks mengeluarkan cairan yang disebabkan oleh rangsangan hormon estrogen. Hormon ini berada pada kadar tertinggi semasa subur atau pengovulan dan menyebabkan cairan keluar dengan banyak.

Selepas pengovulan berlaku, hormon progestron pula dirembeskan untuk memekatkan cairan yang keluar.

Sesetengah wanita mempunyai cairan yang berlebihan daripada normal. Keadaan ini bermungkinan disebabkan oleh jangkitan kuman, virus dan lain-lain.

Kesan Kitaran Period Tak Teratur

#1. Paras estrogen terlalu rendah menjejaskan komposisi tulang, berpeluh waktu malam, insomnia, ketidakselesaan pada kulit dan kekeringan vagina.

#2. Paras estrogen yang tinggi dan progesteron yang rendah pula boleh menjejaskan rahim.

#3. Tahap estrogen yang tinggi boleh menyebabkan rasa mual, rasa kurang sihat dan ketidakselesaan pada payudara.

#4. Progesteron membawa kesan kompleks terhadap perubahan emosi seperti memberi rasa tenang dan boleh juga menyebabkan rasa gelisah.

#5. Testosteron membantu dalam pembinaan tulang dan dorongan seks. Ia juga menyebabkan tumbuh jerawat di wajah, pertambahan rerambut halus pada tubuh dan menyebabkan kehilangan rambut.

Nutrisi Shaklee untuk Masalah Sistem Reproduktif Wanita

Suplemen Utama :

Vivix – Vivix mengandungi adunan fitonutrien proprietari yang memanfaatkan kuasa anggur mascadine dan mengandungi  antioksidan tertinggi dan mampu mengawal selia estrogen dan ketidakseimbangan hormon serta meningkatkan sistem imun badan ke tahap optimum. Antara yang terdapat di dalam ramuan Vivix ini ialah ia menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitokondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel ke tahap paling jauh iaitu DNA kita.
vivix

Suplemen Tambahan :

GLA Complex – mengawal dan memperbaiki paras hormon dalam badan kerana biasanya disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon

Vita Lea – elemen penting untuk sel tubuh kerana mengimbangi nutrien di dalam badan dan merupakan pelengkap nutrisi

B-Complex – untuk sistem reproduktif yang lebih sihat dan mengurangkan gejala stress dan depresi.

ESP – baik untuk hormon supaya lebih stabil dan ia kaya dengan Isoflavon yang mana ia mampu mengimbangi ketidakseimbangan hormon pada wanita.

Apa Kata Pengguna Shaklee

[ Masalah Period Yang Tidak Teratur ]

Assalamualaikum.

Kisah cinta Kay bermula bila Kay menghadapi masalah period yang tidak teratur, dan jerawat naik mendadak disebabkan hormon yang tak seimbang dan resdung sejak sekolah menengah. Kulit muka kusam dan tidak ceria..,tidak sekata…

Kay mula ambil shaklee pada 2013 setelah berhabis beribu jugak rasanya jika dikumpulkan ketika membeli pelbagai produk dan ke SPA untuk menangani masalah ini.

Alhamdulillah.. sejak ESP dijadikan minuman harian dan tidak pernah skip makan GLA,AlFALFA,B Complex,Vita C. Period Kay walaupun lambat untuk kembali normal seperti wanita lain.. Kay pernah jugak rasa nak stop makan selepas setahun takde perubahan.. tapi upline bagi semangat n teruskan makan. Katanya.. ada yg makan 3 tahun baru period ok. Kay tawakkal sahaja.. berharap bulan2 berikutnya.. period cantik.. alhamdulillah.. memang betul.. sekarang hampir setahun juga.. period Kay dh datang tiap bulan,kulit berjerawat semakin lama semakin kurang,parut2 makin pudar.. Simptom2 resdung juga semakin surut. Kalau tak.. kay memang rajin selsema sepanjang tahun.. berbulan bulan.. selsema tak berhenti.

Alhamdulillah. Syukur.. walaupun lambat kenal shaklee.. Kay dah tekad takkan cuba produk lain lagi.. InsyaAllah.. doakan Kay dapat menimang cahayamata pula selepas ini.. Terima Kasih semua.

Perkongsian yang sangat menarik ada dalam video ni ~ moga bermanfaat

 

Di samping pengambilan suplemen yang baik, ubah cara hidup yang lebih sihat juga sangat perlu dan penting untuk kekal sihat.

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat” 

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

 

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

nutrisi untuk talasemia

Period Tak Teratur Adakah Ia Masalah Kecil

One thought on “Period Tak Teratur Adakah Ia Masalah Kecil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge