Kemurungan selepas bersalin atau gangguan perasaan selepas bersalin kerap berlaku sewaktu tempoh berpantang. Kebanyakan hanya mengalami pada tahap ringan dan hilang dalam tempoh yang singkat.

Hanya segelintir sahaja yang mengalami perubahan emosi yang teruk. Ketahui tips cegah meroyan selepas bersalin elak anak jadi mangsa.

Paras hormon wanita tinggi semasa hamil dan bila lepas bersalin paras hormon endorfin menjadi rendah dan berubah.

Perubahan hormon ini juga meningkatkan lagi risiko gangguan emosi selepas bersalin. Di samping faktor luaran lain misalnya memikirkan atau sedang menghadapi masalah kewangan, masalah dalam perkahwinan atau sebagainya yang menjadi punca tekanan pada emosi.

Emosi ibu bersalin pun perlu di ambil kira. Tak hairan la ada sesetengahnya yang mengalami kemurungan masa dalam pantang ni. Lepas bersalin juga badan ibu memang memerlukan rehat yang cukup.

Terdapat tiga peringkat gangguan perasaan seperti :-

1.Postpartum blues – perubahan emosi yang tidak serius

2.Postpartum depression – gangguan psikologi yang perlu mendapat rawatan pakar. Biasanya kerap berlaku pada bulan pertama sehingga selepas setahun kelahiran terutama ibu yang mengalami keguguran atau kematian bayi dalam kandungan

3. Postpartum psyhosis ( sakit meroyan ) – mengalami emosi yang tidak stabil seperti bercakap merapu, perasaan ragu-ragu, sedih yang melampau, sering menangis, mengalami gangguan halunisasi dengan mendengar suara ghaib. Selalu resah dan tidak tenang.

Ada yang wujud perasaan benci melihat bayi sendiri sehinggakan ada yang sanggup membunuh bayi sendiri tanpa belas kasihan.

Bahaya sebenarnya gangguan emosi ibu bersalin dalam tempoh berpantang ni. Tak cukup tidur juga boleh menyebabkan emosi kurang stabil. Cepat marah boleh mencetus kepada meroyan dan stress berpanjangan walaupun tempoh berpantang sudah berlalu.

Kekurangan vitamin C dalam badan juga menjadi punca badan cepat letih. Adakah pengambilan vitamin C anda setiap hari  mencukupi ?

Satu lagi persediaan berpantang secara luaran dan dalaman memang sangat penting.

Saya dalam pantang memang tak tinggal ambil vitamin B Complex yang terdapat dalam salah satu set berpantang lengkap shaklee..Vitamin B Complex ni vitamin anti stress tau . .. penting sangat di ambil oleh ibu bersalin.

Baca Juga:  Derita Sakit Tumit Berakhir : Baca Pendedahan Wanita Ini

Dan seeloknya para ibu ambil lah sepanjang masa walaupun dah habis pantang :)))

Set berpantang lengkap Shaklee sangat bagus untuk bantu tubuh sihat secara menyeluruh. Emosi sihat memang sangat penting sewaktu berpantang untuk cegah terkena meroyan.

Tanda-Tanda Meroyan

  • Rasa sunyi
  • Gangguan halunisasi
  • Tiba-tiba menangis atau ketawa
  • Biasa dikaitkan dengan gangguan emosi

Ibu yang mempunyai sejarah masalah mental seperti kemurungan atau bipolar sebelum hamil lebih cenderung mendapat meroyan.

Tips Elak Meroyan Selepas Bersalin

#1. Rehat cukup
Ambil peluang tidur masa bayi tidur

#2. Minta bantuan orang lain
Seeloknya biar ada orang lain yang boleh tolong tengok-tengokkan bayi terutama masa bayi menangis tak tau apa punca. Tangisan bayi secara berterusan boleh buat ibu menjadi stress.

#3. Jangan pendam perasaan
Bagitau suami atau orang yang kita percaya apabila ada rasa tak puashati… penting luahkan untuk elak stress.

#4. Persediaan awal dengan ilmu

Timba ilmu melalui bahan bacaan dan bersedia dengan tanggungjawab sebagai ibu dan dapatkan nasihat dari orang yang lebih berpengalaman seperti kawan, keluarga dan pakar keibubapaan.

#5. Diet Seimbang. Berpantang dengan pengambilan diet yang berkhasiat dan seimbang.

Ni antara perhatian yang perlu diberi keutamaan kepada ibu dalam pantang untuk cegah meroyan.

Untuk penjagaan dalaman dengan suplemen Shaklee terdapat beberapa komponen penting di dalam set lengkap berpantang premium Shaklee. Antaranya:

#1. Vitalea with Iron Formula

Multivitamin bersama zat besi yang sangat penting untuk menggantikan semula darah yang hilang semasa proses kelahiran. Zat besi memang penting untuk pembentukan sel darah merah yang sihat. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu cepat penat, tak bermaya dan kelihatan pucat. Vitalea sangat membantu memberi tenaga, mencantikkan kulit, dan rambut yang kuat.

#2. B- Complex

Vitamin B adalah vitamin larut air jadi sebarang lebihan akan disingkirkan melalui sistem percernaan. Sangat penting B-Complex diamalkan setiap hari. B-Complex Shaklee mengandungi kesemua 8 komponen penting vitamin B. Vitamin B penting untuk emosi lebih stabil dan ia bersifat anti-stress.

Baca Juga:  Kayap Cepat Sembuh Dalam Masa 4 Hari Bukan Lagi Rahsia

#3. Sustained Release Vitamin C

Vitamin C Shaklee juga vitamin larut air. Istimewanya vitamin C Shaklee adalah ia berkonsepkan teknologi pelepasan masa. Konsep pelepasan masa ini sangat bagus untuk tubuh kita menyerap vitamin C pada tahap optimum untuk memastikan badan kita sentiasa cukup bekalan vitamin C yang badan perlukan setiap hari.

#4. Zinc Complex

Penting untuk bantu mempercepatkan proses penyembuhan luka selepas bersalin.

#5. OsteMatrix

Kalsium adalah kandungan vitamin yang sangat diperlukan untuk penghasilan susu ibu. Kekurangan kalsium dan magnesium boleh juga mengundang kemurungan. masalah kekejangan dan masalah sembelit. Ketara sangat sejak amalkan Ostematrix sebelum tidur ni, mudah sangat bangun awal pagi dan rasa sangat segar walaupun tidur lewat.

#6. ESP

Protein sangat penting dalam penghasilan susu ibu. ESP juga mudah dihidangkan. Lengkap dengan 9 amino asid yang badan perlukan. Sel sihat memerlukan sumber protein yang cukup. Hormon, enzim dan antibodi terdiri daripada protein. Hormon prolaktin dan hormon oksitosin memang sangat diperlukan dalam menjayakan proses penyusuan.

 

Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

kenyataan

5 Tips Cegah Meroyan Selepas Bersalin Elak Anak Jadi Mangsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge