Apa itu Hormon ?

Hormon ialah zat kimia yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin. Kelenjar endokrin tidak mempunyai saluran jadi hormon yang dihasilkan akan masuk ke saluran peredaran darah untuk dialirkan ke seluruh tubuh.

Penting hormon dialirkan ke seluruh tubuh kerana hormon yang dihasilkan akan terus disalurkan pada organ tertentu yang memerlukan hormon itu. Ketika hormon sampai pada organ yang tepat maka baru lah hormon itu dapat bekerja.

Mengapakah hormon penting untuk badan kita

Hormon diperlukan oleh tubuh kita untuk berkembang seperti proses tumbesaran badan misalnya tinggi. Sebagai contoh walaupun usia sama tetapi tinggi berbeza-beza kerana ia bergantung kepada hormon yang badan kita hasilkan.

Dalam tubuh manusia terdapat tujuh kelenjar endokrin yang penting seperti :

#1. Kelenjar Hipofisis (Pituitari)

Kelenjar ini menghasilkan hormon yang mempengaruhi kelenjar yang lain sehingga disebut ‘master gland’.

Kelenjar hipotisis dibahagikan pula kepada tiga bahagian  :

Bahagian anterior yang terdiri daripada hormon pertumbuhan yang bertugas mengatur pertumbuhan sel dalam tubuh dan protein.

Kemudian hormon tiroid (TSH) yang mengatur pengeluaran hormon pada kelenjar tiroid.

Hormon Adrenokortikotropik (ACTH) pula mengawal pengeluaran pada organ adrenal, hormon estrogen, testosteron dan lain-lain.

Hormon estrogen dan testogen berfungsi mengembangkan ciri-ciri seks sekunder. Hormon ini bekerja dalam masa yang lama kerana hormon ini bertanggungjawab dalam pertumbuhan.

 

Bahagian tengah pula menghasilkan hormon perangsang melanosit atau MSH. Hormon ini berfungsi menghasillan melanin, jika hormon yang dihasilkan banyak, maka kulit kita akan menjadi hitam.

Bahagian ketiga adalah hipofisis posterior yang bertugas menghasilkan hormon oksitosin dan hormon Antidiuretik. Hormon-hormon ini bertugas untuk merangsang peregangan otot pada rahim wanita ketika bersalin, menurunkan kadar urin dan meningkatkan tekanan darah

 

#2. Kelenjar kedua ialah kelenjar tiroid

Kelenjar tiroid yang menghasilkan hormon tiroksin yang sangat penting bagi metabolisme dan pengaturan suhu badan kita.

Hormon tiroksin mengandungi banyak iodin. Jika badan kita kekurangan iodin maka kelenjar ini akan membengkak kerana terlalu bekerja keras dalam menghasilan hormon tiroksin.

Baca Juga:  10 Cara Atasi Endometriosis Untuk Cepat Mengandung

Misalnya sakit beguk jika kita kekurangan hormon tiroksin maka tahap metabolisme kita akan menurun dan pertumbuhan tubuh kita akan lambat

Jika terjadi kepada kanak-kanak yang sedang membesar pula maka ia boleh menyebabkan pertumbuhan terencat seperti kerdil (kretinisme) dan lambat berfikir.

Manakala pengeluaran tiroksin yang berlebihan boleh menyebabkan penyakit hipertiriodisme. Kesannya boleh menyebabkan bola mata menonjol dan tubuh gergasi.

Jadi sangat penting iodin yang seimbang. Jangan kurang atau jangan pula berlebihan.

#3. Kelenjar paratiroid

Kelenjar paratiroid ini walaupun menumpang di kelenjar tiroid tapi ia juga mempunyai fungsi tersendiri seperti menghasilkan hormon parathormon (PTH) yang berfungsi mengatur kandungan fosforus dan kalsium dalam darah. Jika badan kekurangan hormon ini maka badan akan selalu kejang, susah tidur dan kebas. Tulang juga akan sangat mudah patah.

#4. Kelenjar Timus

Kelenjar timus adalah kelenjar yang boleh menghilang ketika dewasa. Kedudukannya berada di sepanjang trakea di rongga dada bahagian atas. Kelenjar ini mebesar sewaktu pertumbuhan dan akil baligh tetapi hilang apabila menginjak usia dewasa.

Kelenjar timus berfungsi mengeluarkan hormo jpertumbuhan yang meeangsang limposit. Ketika dewasa hormon ini sudah tidak berfungsi.

 

#5. Kelenjar adrenal

Disebut juga sebagai kelenjar anak ginjal kerana kelenjar ini berbentuk seperti bola dan melekat pada bahagian atas ginjal. Kelenjar ini berfungsi mengawal metabolisma mineral dan protein.

Selain itu ia berfungsi untuk mengatur pergerakan kelajuan darah pada pembuluh darah pada arteri, bronkiol, otak dan otot. Kelenjar ini juga mengatur kadar gula dalam hati dan darah.

Perasan tak ketika kita ketakutan dan kelajuan darah kita semakin cepat. Kelenjar ini sangat memainkan peranan.

#6. Kelenjar pankreas

Kelenjar pankreas atau pulau langerhans. Kenapa disebut pulau pula ye ? Ini kerana ia berupa kelompok yang tersebar di seluruh pankreas. Kelenajr ini menghasilkan hormon insulin dan glukagon yang berfungsi mengubah glikogen menjadi glukosa dan membentuk lemak.

 

#7.Kelenjar kelamin

Kelenjar ini berbeza di antara lelaki dan perempuan.

Cara kelenjar ini bekerja dan hormon juga berbeza. Pada lelaki kelenjar kelamin ini terletak pada testis. Perempuan pula terletak di ovari.

Baca Juga:  Pulihkan Kulit Muka Rosak Akibat Kosmetik Beracun Dengan Bahan Semulajadi

Dalam testis hormon yang dihasillan adlah hormon testosteron atau androgen. Hormon ini sangat berpengaruh pada pembentukan sperma dan pertumbuhan sekunder pada lelaki.

Pertumbuhan  sekunder pada kanak-kanak lelaki seperti suara menjadi besar, bahu dan dada bertambah bidang dan sebagainya

Pada perempuan pula kelenjar ini menghasilan hormon estrogen dan progesteron. Hormom progesteron berfnugsi untuk pertumbuhan sekunder perempuan. Sementata hormon progesteron berfungsi menjaga penebalan endometrium yang mempengaruhi kitaran haid pada perempuan dan melancarkan pengeluaran susu ibu.

6 Tanda Hormon Wanita Tidak Seimbang

  • Haid tidak teratur
  • Berat badan naik mendadak
  • Mudah marah
  • Rambut mudah gugur dan nipis
  • Keinginan seks menurun dan kekeringan faraj
  • Sukar hamil

 

Suplemen Untuk Menstabilkan Hormon

Vivix ~ mengandungi kandungan Resveratrol yang sangat tinggi. Vivix juga suplemen anti-oksidan terbaik di dunia. Di mana Vivix mampu memperbaharui dan membina sel di peringkat DNA. Menstabilkan hormon dan membaiki tahap kesuburan wanita dan lelaki.

GLA Complex ~ mengandungi asid lemak perlu Omega-6 membantu tubuh menghasilkan hormon Prostaglandins yang seimbang dan menstabilkan hormon. Membaiki tahap kesuburan wanita dan mengembalikan kitaran haid yang normal serta memelihara intergriti sel.

Omegaguard ~ membekalkan asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang tulen asli. 

 

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN SET TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

 

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

 

6 Tanda Hormon Wanita Tidak Seimbang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge