Penyusuan susu badan adalah proses yang memerlukan tenaga yang bukan sedikit. Keperluan tenaga (kalori) adalah lebih tinggi ketika laktasi berbanding ketika hamil. Rutin penyusuan itu memang meletihkan. Tak hairan lah ramai ibu menyusu cepat letih dan mudah rasa lesu terutama di awal usia 6 bulan pertama penyusuan secara eksklusif. Tubuh memerlukan secara puratanya 450 ke 550 kalori sebagai tambahan kepada keperluan tenaga ibu menyusu.

Walaupun lemak tubuh tambahan sudah disimpan ketika hamil untuk keperluan penyusuan tetapi tenaga tambahan diperlukan untuk membantu proses penyusuan lebih lancar.

Tapi jika tidak ditangani segera keletihan ini ia akan melarat tanpa sedar dan mungkin akan menimbulkan masalah lain pula. Jom ketahui kenapa ibu menyusu cepat letih.

Punca ibu menyusu cepat letih :

 • Kurang darah merah (anemia), sebilangan wanita terutama ibu menyusu sering rasa lemah kerana tahap zat besi (iron) dalam darah sangat rendah. Sel darah merah yang cukup sangat penting untuk membawa oksigen ke seluruh organ.
 • Menyusu dalam tempoh yang lama menyebabkan badan kurang rehat secukupnya.
 • Tidak cukup tidur , sebilangan ibu tidak tidur masa bayinya sedang tidur kerana mahu menyelesaikan tugasan lain dan ini merupakan penyebab kepada keletihan ramai ibu menyusu.
 • Tekanan emosi yang tidak stabil akan memberi kesan kepada fizikal seperti mudah hilang selera makan, mudah sakit kepala dan badan tidak cukup tenaga kerana diet yang tak seimbang.
 • Kurang minum air jadi badan mudah dehidrasi. Bila air dalam badan kurang, ia mudah rasa lemah dan cepat letih. Emosi juga terganggu.

Cara Atasi Ibu Menyusu Cepat Letih 

 • Perlu mengubah kebiasaan dalam rutin harian dalam tiga atau enam bulan pertama untuk bayi.
 • Ketika ibu sedang menyusu pengeluaran hormon prolaktin membuat ibu merasa mengantuk. Guna peluang tidur dengan bayi disaat bayi tidur siang.
 • Ibu harus tidur lebih awal dan rehat secukupnya untuk bantu ibu bangun pada malam hari untuk menyusu bayi
 • Minum banyak air
 • Pengambilan multivitamin bersama zat besi dalam diet harian ibu sangat penting untuk atasi keletihan
 • Makan makanan berkhasiat termasuk yang tinggi protein dan kalsium.
 • Belajar bahasa tubuh bayi
 • Tidur dengan bayi dapat mengurangkan keletihan setelah menyusu
 • Membantu mengembalikan bentuk tubuh seperti semula setelah proses melahirkan.

Pilihan Set Penyusuan Eksklusif Elak Ibu menyusu Cepat Letih

Set Premium :

Set Menyusu shaklee

Set ini mengandungi 6 jenis suplemen untuk keperluan nutrisi lengkap ibu menyusu iaitu :

 1. Vitalea Iron Formula
 2. Vitamin C
 3. B complex
 4. Ostematrix
 5. ESP
 6. Alfalfa

Set Asas :

Set ini mengandungi 4 jenis suplemen untuk keperluan nutrisi lengkap ibu menyusu iaitu :

 • Vitalea Iron Formula
 • Vitamin C
 • B complex
 • Ostematrix

Jom jangan biarkan masalah ibu menyusu cepat letih ini berlarutan tanpa penyelesaian. Tapi kena ingat konsep asas penyusuan adalah Supply and Demand, lebih kerap bayi menyusu atau lebih kerap pengosongan payudara selepas menyusu maka lebih banyak susu terhasil.

Perlu ingat ye, vitamin ni bukan semata untuk banyakkan susu tapi vitamin ini sangat penting untuk pastikan tahap kesihatan ibu dalam keadaan yang terbaik, bertenaga dan sihat. Jika ibu sering rasa letih, tak bermaya, air pun kurang minum macamana penyusuan nak berjaya dan satu lagi macamana susu nak banyak kalau emosi asyik tertekan dan letih. Penghasilan hormon prolaktin juga terganggu.

Jadi keseimbangan rohani dan jasmani sangat penting, selain lebihkan kalori intake untuk tenaga. Jadi tak salah untuk amalkan suplemen untuk ibu menyusu, apa yang penting pilih yang semulajadi dan terbukti selamat dengan kajian saintifik itu lebih baik.

Selamat Dan Berkesankah Set Shaklee Untuk Ibu Menyusu

YA , sangat SELAMAT. Lebih USD250 juta telah dilaburkan setiap tahun untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk.

Pihak Shaklee telah menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan, 100,000 ujian kualiti produk setiap tahun dan 23,000 ujian keaslian dan keselamatan pada setiap tahun. Hanya bahan semulajadi yang paling tulen dan asli digunakan dalam ramuan Shaklee.

Pengalaman Pengguna Suplemen Shaklee

Set menyusu

Set menyusu

Set menyusu

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN SET TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Istimewanya anda jika pembelian melalui saya anda layak mendapat konsultasi secara berterusan untuk penggunaan produk Shaklee secara tepat dan berkesan.

 

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

Ibu Menyusu Cepat Letih. Ketahui Cara Pastikan Ibu Kekal Cergas Sepanjang Hari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge