Baru-baru ni saya ada terbaca kisah seorang ibu muda lumpuh selepas 18 hari berpantang melahirkan anaknya yang keempat. Bukan hanya lumpuh malah tidak dapat bercakap dan hilang ingatan akibat komplikasi daripada kesan kekurangan nutrisi di dalam badan.

Puan Meriam, 37 disahkan menghidap penyakit Symptomatic Hypokalemia iaitu kekurangan nutrisi dan garam dalam badan. Menurut suaminya beliau kerap muntah dan kedua tangannya menjadi lemah dan tak bermaya selepas melahirkan anak mereka yang ketiga lagi.

Lumpuh Kesan Kekurangan Nutrisi

Keadaan bertukar lebih serius selepas kelahiran bayinya yang keempat ini. Baca kisah lanjut dari sumber Berita Harian. Klik  Lumpuh Selepas Lahirkan Anak Akibat Kekurangan Nutrisi

 

Nutrisi yang lengkap sangat penting terutama bagi seorang wanita yang sudah bergelar ibu. Ini kerana proses sepanjang kehamilan adalah satu proses yang sangat penting bukan saja untuk perkembangan bayi. Malah ibu juga akan mengalami perubahan hormon secara mendadak dan juga memerlukan keperluan nutrisi yang cukup untuk kekalkan kesihatan semasa mengandung, berpantang dan tempoh menyusu.

Tabiat pemakanan yang kurang seimbang memburukkan lagi masalah ini terhadap kesihatan. Selain itu ketahui juga apakah punca yang mencetuskan kekurangan nutrisi ini.

Punca Kekurangan Nutrisi

 1. Pengambilan gula dan garam berlebihan terutama dalam minuman atau makanan.
 2. Tidak mengamalkan makanan yang kaya dengan serat seperti sayuran dan buah-buahan.
 3. Kurang mengamalkan makanan yang berkhasiat.
 4. Kerap mengambil makanan yang berlemak dan berminyak.

Kesan Kekurangan Nutrisi Pada Kesihatan Secara Menyeluruh

Keadaan ini diakibatkan oleh pemakanan yang tidak mengandungi zat makanan tertentu yang penting seperti protein, vitamin, mineral dan karbohidrat. Antara risiko untuk terdedah kepada penyakit adalah tinggi seperti :

Terdedah kepada Penyakit Darah Tinggi

 • Pengambilan garam yang berlebihan dan kekurangan kalium dalam diet harian boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Jika dibiarkan lama-kelamaan risiko adalah tinggi di mana ia boleh merosakkan buah pinggang.

Terdedah kepada Penyakit Kardiovaskular

 • Gumpalan lemak dalam salur darah terkumpul menyebabkan darah pekat dan tersumbat ia membawa kepada penyakit kardiovaskular dan tekanan kepada jantung.
Baca Juga:  Cara Atasi Resdung Dengan Cepat. Rawat Jangan Sampai Kronik

Terdedah kepada Penyakit Kencing Manis

 • penyakit yang berlaku apabila gangguan pepulau langerhans dalam pankreas menghalang badan daripada menghasilkan hormon insulin. Oleh itu gula tidak boleh digunakan dengan sempurna.

Terdedah kepada Osteoporosis

 • penyakit yang dikaitkan dengan kehilangan atau kekurangan kalsium dalam tulang. Tulang mudah menjadi rapuh.

Terdedah kepada Gangguan Mental

 • Apa yang kita makan akan memberi kesan kepada fungsi otak.  Ia turut melibatkan gangguan dan perubahan kepada proses pemikiran, perasaan dan tingkah laku seseorang.

Terdedah kepada Imun Badan Rendah

 • kekurangan nutrisi mendorong kepada daya tahan tubuh rendah.  Menurut Harvard Medical School , pengambilan vitamin A, vitamin B dan zink yang betul boleh membantu memastikan sistem imun badan kuat.

Terdedah kepada Anemia

 • keadaan yang disebabkan kekurangan hemoglobin iaitu komponen pembawa oksigen oleh sel darah merah. Antara gejalanya adalah lesu, pucat, sukar bernafas, berdebar dan lemah ketahanan badan terhadap jangkitan penyakit.

Terdedah kepada Kanser

 • kumpulan penyakit yang dicirikan oleh penembusan tidak normal sel. Sel malignan cenderung merebak melalui aliran darah atau sistem limfatik.

Saranan Pemakanan Untuk Pastikan Nutrisi Badan Lengkap

Mengikut yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu Kempen 1,800 kalori sehari untuk wanita dan 2,000 kalori sehari untuk lelaki.

Selain ubah gaya hidup lebih sihat dengan pelbagai aktiviti riadah seperti acara ‘berjalan 10,000 langkah’, zumba dan trampolin.

Cadangan Nutrisi Lengkap Untuk Kesihatan Menyeluruh

Set Keperluan Harian Asas Shaklee Untuk Orang Dewasa

 • Vitalea – Memberika
 • Vitamin C Plus
 • B-Complex dengan Asid Folik
 • Omegaguard
 • ESP

Kesan kekurangan nutrisi

Set Keperluan Harian Asas Shaklee Untuk Kanak-Kanak

 • Vitalea Kids
 • Mealshakes

Kesan kekurangan nutrisi

 

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PRODUK TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Istimewanya anda jika pembelian melalui saya anda layak mendapat konsultasi secara berterusan untuk penggunaan produk Shaklee secara tepat dan berkesan.

 

 

 

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Baca Juga:  7 Cara Atasi Psoriasis Elak Kulit Kering Bersisik

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

Kesan Kekurangan Nutrisi Pada Kesihatan. Jangan Ambil Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge