Saya mula kenal Shaklee pada awal tahun 2016 untuk ikhtiar hamil. Alhamdulillah sebulan selepas ikhtiar saya dikurniakan zuriat. Selepas itu terus amalkan fullset berpantang Shaklee semasa wife bersalin dan terus menjadi sebahagian dari ahli Shaklee.
.

Mula dari situ saya yakin dengan Shaklee dan akan terus berkongsi kebaikan yang ada pada Shaklee untuk orang ramai. Bagi saya, Sihat itu nikmat yang tak ternilai dari Allah. Duit boleh dicari tapi sihat tak boleh dicari di pasar malam. Oleh itu, kali ni saya nak kongsikan pengalaman sebenar saya dan isteri semasa amalkan suplimen Shaklee dan ini dan sembuh dari tiroid .
.

Pada 4 bulan lepas, masa anak saya Harraz dah berumur 7 bulan. Saya seperti biasa akan membawanya ke klinik untuk check up. Selepas settle semua hal Harraz. Saya minta wife cekkan berat badannya.
.

Sangat terkejut bila beratnya sangat turun dengan mendadak sampai masa tu dah jadi 30kg beratnya. Allahu, sungguh kurus! Sebelum tu hampir 40kg.
.

Masa tu saya tak peduli sangat pasal berat badan sebab time tu Harraz memang menyusu dada sepenuhnya. Lagi pun memandangkan wife saya seorang yang kecik molek comel cute gitu dan masa tu juga wife amalkan pil perancang keluarga. Mungkin sebab tu kot wife saya jadi kurus. Jadi saya acuh tak acuh tentang penurunan berat.
.

Lama selepas tu, wife dah mula jadi selalu menggigil dan berdebar dengan kuat bila lewat makan. Tekanan darah memang cepat naik. Jantung pula pam terlalu laju. Time tu memang risau sangat sangat.
.

Dan ada satu masa wife saya tiba tiba pengsan dan terus di bawa ke klinik bahagian kecemasan untuk pemeriksaan. Selepas siap pemeriksaan barulah saya tahu yang wife dah hidap TIROID. Tiroid ni ada 2 jenis, wife saya kena yang HYPERTIROID. Hypertiroid ni masalah hormon yang berlebihan dan terlalu aktif.
.

Lepas je dapat tahu, terus google dan tanya kawan kawan macam mana nak stabilkan hormon untuk kembali normal tiroid tu.Semua cadangkan untuk amalkan Set Hypertiroid Shaklee. Dan saya terus belikan suplimen Shaklee iaitu Vivix, Esp, B complex, Ostematrix dan Vitamin C. Wife amalkan set ni sehingga sebulan dan pada masa yang sama ubat tiroid yang dibekalkan oleh klinik juga di amalkan.
.

Baca Juga:  Bahaya Preeklampsia Pada Kehamilan. Usah Ambil Ringan

Selepas sebulan wife datang ke klinik untuk pemeriksaan susulan lagi dan alhamdulillah hormon tiroid kembali normal. Syukur sangat time tu tapi bengkak goiter pada leher masih tak surut. Ah sudah, saya pulak yang gelabah.
.

Saya terus tanya kawan yang lain dan mereka cadangkan tambah Omega Guard untuk mengurangkan bengkak goiter dan keradangan yang berlaku pada tiroid tu.
.

Dan check up bulan ke 2 pun masih dapat result yang sama, hormon sudah tak ada masalah cuma bengkak masih lagi tak surut dan berat wife juga makin menurun dah jadi 28kg. Disebabkan hormon tiroid dah kembali normal, dos untuk tiroid juga dikurangkan.
.

Haa sudah, makin risau pula saya. Buntu pula saya dibuatnya. Time tu terus saya teringat pada seorang sideline dan juga doktor. Terus saya hubungi dia dan tanya cara untuk hilangkan bengkak goister tu. Pada masa tu saya ada inform dia yang wife ada ambil pil perancang untuk elak dari pregnant sebab risau bila pregnant akan menjejaskan baby dalam kandungan pula. Bila dia tahu yang wife ada ambil pil perancang terus dia suruh STOP! sebab sebenarnya pil tu yang telah ganggu hormon tiroid.
.

Masa tu jugaklah saya sorokkan pil tu dan tak bagi wife makan lagi. Pada masa tu juga saya belikan GLA untuk wife supaya hormonnya kembali stabil. So wife amalkan fullset hypertiroid Shaklee ni.
.

Dalam masa sebulan wife amalkan set ni serta tak pernah skip ubat klinik dan juga tanpa pil perancang. Alhamdulillah berat wife naik semula sebanyak 5KG dan bengkak terus hilang! Syukur sangat sangat. Sekarang pun berat semakin naik. Makan pula semakin selera. Tekanan darah dah normal dan rasa berdebar dan menggigil juga semakin hilang! Time raya haritu cek lagi beratnya, naik lagi 2KG.
.

Saya bersyukur sangat bila melihat wife semakin sihat. Pipi pun dah semakin bambam hehehe. Harap dapat terus naik beratnya sampai bmi yang normal. Aminn.
.

Baca Juga:  Rahsia Ibu Berpantang Luka Cepat Sembuh Dan Susu Meriah

Shaklee effect dari wife saya – Mohamad Isa Shafii

tiriod semasa hamil

 

Apa Fungsi Kelenjar tiroid

Ia berfungsi mengeluarkan dua hormon iaitu hormon tiroksin (T4) dan triodotiroksin (T3). Kedua hormon ini berfungsi mengawal pengeluaran tenaga (metabolisma) manusia. Apabila aras hormon tiroid tinggi ia menyebabkan penyakit hipertiroidisme manakala jika aras hormon tiroid terlalu rendah maka akan timbul pula penyakit hipotiroidisme.

Penyakit ini terjadi bila keadaan kelenjar tiriod wanita tak berfungsi secara optimum sehingga menyebabkan hormon yang dikeluarkan jadi tak seimbang ada yang tidak mencukupi dan ada yang berlebihan.

Bahayanya jika ia tidak dapat berfungsi dengan sempurna ia akan memberi kesan kepada kesihatan terutama tahap tenaga, berat badan dan tahap kemurungan seseorang. Tapi jika masalah ini di diagnosis pada peringkat awal ia mudah dirawat. Ada segelintir yang tak mengambil serius penyakit ini kerana pada anggapan mereka ia tak serius seperti penyakit lain.

Biasanya penyakit ini boleh dikesan seawal umur 20-an ke atas. Dianggarkan empat orang wanita akan mendapat penyakit tiriod berbanding seorang lelaki . Penyakit lain seperti diabetes melitus juga boleh menyebabkan gangguan pada pengeluaran hormon tiroid ini.

Masalah Tiroid Semasa Hamil

Semasa hamil metabolisma wanita sangat tinggi menyebabkan mereka sering merasa panas. Fungsi kelenjar tiroid sewaktu kehamilan adalah untuk membantu fungsi badan bertindak balas pada kadar yang selamat.

Penyakit tiriod ini juga boleh berlaku semasa dan selepas kehamilan. Biasanya ia memberikan risiko kepada ibu dan bayi yang dikandung.

Antara risiko yang bakal dilalui ialah :

  • masalah keguguran
  • kelahiran pra-matang
  • bayi kecil
  • kecacatan mental yang serius
  • risiko kematian jika tak dirawat dengan segera.

Wanita hamil sangat disarankan membuat pemeriksaan antenatal semasa lawatan pertama lagi. Ini kerana melalui rawatan wanita yang hamil boleh dipantau secara berkala dan selamat.

Jika tidak dirawat dengan segera tiroid ini boleh menyebabkan kematian kepada ibu dan bayi yang dikandung.

Simptom Hipotiroidisme

  • bengkak kaki
  • fikiran terganggu
  • sering berasa malas
  • kuat tidur
  • badan rasa sejuk
  • gangguan pada jantung ( jika tak segera dirawat)
Baca Juga:  Pengalaman Aku dan Anemia Semasa Hamil Anak Pertama

Simptom Hipertiroidtisme

  • hilang berat badan walaupun selera makan meningkat
  • kerap membuang air besar
  • berdebar-debar
  • sering berpeluh
  • penglihatan terjejas
  • sering menggeletar
  • debaran jantung

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PRODUK TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Istimewanya anda jika pembelian melalui saya anda layak mendapat konsultasi secara berterusan untuk penggunaan produk Shaklee secara tepat dan berkesan.

 

 

Pilihan lain untuk anda yang mempunyai kad kredit, belian set ini boleh terus dibuat dengan KLIK gambar di bawah. Ia Mudah, Selamat dan Cepat.

Cara beli Shaklee online

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

 

Pengalaman Alami Tiroid Selepas Hamil Semakin Pulih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge