Kos sara hidup yang tinggi dan tekanan bekerja masa kini boleh ke nak rasa bebas. Letih sebenarnya, tambahan pula tanggungan ansuran hutang yang menggunung. Sangat berisiko bergantung hanya pada satu sumber pendapatan sahaja. Nak tahu rahsia mudahnya jana pendapatan kedua melalui online ?

Banyak cara yang boleh kita usahakan untuk jana pendapatan kedua ni janji kita kreatif mengambil peluang yang datang depan mata. Sebolehnya manfaatkan sepenuhnya teknologi yang ada.

Berkeluh resah kalau gaji sedang elok untuk bayar yang asas dan wajib seperti ansuran kereta, rumah, pinjaman pendidikan, takaful, belanja dapur, bil-bil elektrik, telefon, petrol, wang poket dan belanja am bukan satu penyelesaian. Komitmen untuk sebulan agak perit dan ulang lagi proses yang sama bulan depan tapi sampai bila. Ni ibarat kais bulan makan bulan dah gayanya.

Kalau bujang mungkin bebannya agak rendah dan jika sudah berkeluarga kos seisi rumah juga semakin besar. Mestilah kita nak sediakan yang terbaik untuk mereka seperti pendidikan, perubatan, pakaian yang selesa, kos susu, lampin pakai buang, belanja tadika pun perlu diambil kira.

Lebih sakit kalau sumber pendapatan kita tidak sama dengan saiz liabiliti kita. Duit yang kita dapat setiap bulan menjadi semakin sedikit walaupun gaji semakin besar.

Pernah tak terlintas di fikiran jika nikmat sihat yang kita ada sekarang di tarik oleh Allah SWT serta merta. Nauzubillah minta di jauhkan. Pada masa ni ahli keluarga pasti hilang arah tuju dan mungkin tiada wang untuk menanggung kos sara hidup selepas ketiadaan kita. Malang sekali jika kita tidak sediakan payung sebelum hujan.

Risiko Yang Bakal Dihadapi Jika Bergantung Pada Satu Sumber Pendapatan Sahaja

Anda atau orang yang anda kenali pernah tak berdepan dengan salah satu masalah ini ?

#1. Dibuang kerja atau diberhentikan

Bayangkan sebelum ni setiap hujung bulan segala keperluan dibayar menggunakan wang gaji tapi bila dikejutkan dengan berita diberhentikan secara automatik duit masuk hujung bulan sudah tiada. Perit.

Baca Juga:  Tips Ekspress Daftar Ahli Shaklee

#2. Syarikat Berpindah dan Mengecilkan Saiz Operasi

Syarikat akan melakukan apa sahaja untuk pastikan syarikat tidak menangggung rugi walaupun ramai pekerja terpaksa diberhentikan.

#3. Skim Berhenti Kerja Sukarela ( Voluntary Separation Schemes )

Ada yang ditawarkan VSS berjaya mendapat pampasan dalam bentuk wang. Pengurusan kewangan perlu bijak agar duit yang ada boleh berkembang bukannya menyusut.

#4. Dipulau Rakan Sekerja

Asam garam yang memang ada di mana-mana. 90 peratus berhenti kerja kerana masalah dengan rakan sekerja.

#5. Majikan Ikut Suka Hati

Gaji, bonus dan elaun semua di tangan bos. Tiada jaminan gaji naik atau dapat bonus jika kita berada dalam organisasi yang salah. Walaupun kita bekerja secekap mana pun ia tetap tak dihargai. Tak semua majikan bersikap begini tapi realiti ada yang terpaksa berdepan dengan situasi ini.

#6. Ekonomi Meleset

Syarikat banyak yang terpaksa gulung tikar dan pekerja akan menjadi mangsa.

#7. Apabila Jatuh Sakit

Jika seminggu kita sakit majikan boleh terima. Tetapi jika melebihi 3 bulan dan lebih masih adakah majikan yang simpati dengan nasib kita ?

Mengapa Perlu Berubah ?

Adakah jalan untuk kita hidup senang dan bahagia. Semestinya ada. Kenapa kita memilih untuk bersandarkan pada takdir hidup kita semata tanpa berusaha untuk keluar mencari cabang rezeki kedua.

Sekiranya kita sendiri tak sanggup berusaha mengubah hidup jadi lebih baik, kita terpaksa menanggung risiko di mana persekitaran akan mengubah hidup kita. Sempit menjadi semakin terhimpit. Anda tak mahu bukan ?

Kecilkan diri kita dari risiko yang seperti diatas. Ayuh jangan salahkan takdir. Takdir boleh diubah dengan doa dan usaha yang sungguh-sungguh.

 

Ramai yang TERPAKSA cari sumber pendapatan kedua walaupun dah ada kerja hakiki.

Banyak sebab antaranya :

#1. Nak bebas hutang supaya nanti bila dah meninggal dunia tak tinggal beban kepada family

#2. Nak bebas kewangan (money freedom) bila nak shopping tak perlu fikir banyak-banyak kali atau nak makan apa yang terlintas di hati boleh je terus pergi makan.

Baca Juga:  Cara Hilangkan Sakit Gastrik Dengan Berkesan Dan Mudah

#3. Nak bantu dan bahagiakan mak ayah selagi hayat di kandung badan.

#4. Nak tengok anak-anak membesar depan mata tanpa melepaskan detik-detik berharga bersama mereka.

#5. Nak banyak masa (time freedom) bersama keluarga. Ada masa solat bersama-sama dan lakukan apa-apa aktiviti pun bersama.

#6. Nak ada akaun simpanan percutian keluarga setiap tahun. Percutian dekat atau jauh bukan isu tapi yang penting keluar untuk melihat dunia lihat tanda-tanda kebesaran Allah.

#7. Nak ada duit lebih semasa belajar tanpa susahkan kedua ibubapa/keluarga. Ramai yang berjaya dalam bisnes Shaklee walaupun sambung belajar di peringkat Master/PHD. Bisnes Shaklee sangat flexible dan convenient yang penting pandai uruskan masa.

Banyak lagi sebenarnya sebab kenapa kita perlu pendapatan tambahan, hanya diri kita sendiri yang tahu apa yang kita mahu dalam hidup ini. Mesti ada impian-impian yang kita nak tapi terpaksa dibiarkan seperti angin lalu kerana banyak benda yang lebih penting yang perlu kita dahulukan berbanding impian sendiri. Setuju tak?

Bertambah seronoknya dengan Shaklee apa tau peluang percutian tahunan percuma yang ditaja bertaraf 5 bintang yang mana layanan sangat superb! Selain itu dapat juga bonus secara bulanan. Best ibarat dapat 2 dalam 1.  Sangat berbaloi kerja keras dihargai dan boleh dinikmati bersama ahli keluarga juga. Best bukan ?

Nak tahu cara untuk bermula ? Klik SINI

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

 

Mudahnya Jana Pendapatan Kedua Melalui Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge