Wanita mana yang tak sedih jika kandungan disahkan mengalami keguguran. Keguguran biasanya boleh berlaku sebelum minggu ke 20 kehamilan. Keguguran selepas minggu ke 20 dikenali sebagai pre-term deliveries atau kematian bayi pra-matang. Nak tahu tips berpantang wanita ini selepas keguguran ? Jom baca pengalamannya  dan apakah tips berpantang selepas keguguran itu.

Keguguran boleh terjadi secara spontan akibat jangkitan kehamilan atau berlaku disebabkan masalah pada kromosom dan sebagainya.

Simptom awal yang boleh dikenalpasti jika keguguran sedang berlaku

  • Wanita akan mengalami sakit pada bahagian belakang atau sakit di bahagian perut
  • Diikuti juga dengan pengeluaran darah seperti bekuan darah atau janin daripada vagina

Jom ikuti pengalaman wanita ini yang mengalami keguguran dan apa tips  berpantang selepas keguguran yang beliau amalkan sepanjang tempoh berpantang untuk mencegah komplikasi dari keguguran atau jangkitan selepas keguguran.

 

tips berpantang selepas keguguran
SUPLEMEN SHAKLEE BANTU KURANGKAN RASA SAKIT AKIBAT KEGUGURAN

 

Berkahwin di usia yang lewat berbanding rakan rakan sebaya, bukanlah satu halangan untuk saya memiliki cahaya mata.
.

Alhamdulillah memasuki perkahwinan yang kelima tahun 2018 ini, Allah telah menganugerahkan kepada saya 3 orang cahaya mata, seorang putera Ameen Naufal Dini, 3 tahun dan dua orang puteri Nur Mawar Deena, 4 tahun dan Ayulily Maryam 2 tahun.
.

Sepanjang tempoh 4 tahun itulah saya mengamalkan Shaklee dari pengguna biasa, menjadi member dan kini aktif untuk melebarkan empayar bisnes Shaklee saya untuk diwariskan kepada anak anak saya kelak. Semuanya bermula dari Set Berpantang Shaklee.
.

Kerana jarak setahun seorang anak dengan usia yang sudah pun masuk 40 tahun, tidak pernah terlintas untuk saya menambah bilangan ahli keluarga. Rasanya cukup dengan apa yang Allah dah kurniakan kepada saya.
.

Ditakdirkan March 2018, saya disahkan hamil untuk anak keempat. Berita ini saya terima dgn rasa syukur kerana pasti Allah lebih tahu apa yang sebaik baiknya untuk saya.
.

Saya terus ambil sepenuhnya set kehamilan Shaklee bila tahu diri telah hamil. Serta merta juga saya memberhentikan pengambilan Alfafa yang mana saya makan utk penyusuan anak no 3 juga sebagai agen detoks mengurangkan berat badan dan menghilangkan masalah keputihan. Maklumlah kononnya tahun 2018 ini misi saya nak kurus jelita. #misikurusjelita2018.
.

Tetapi kerana ditakdirkan saya hamil, misi kurus jelita ditunda sehingga saya selamat melahirkan kelak. Saya meneruskan pengambilan set kehamilan yang complete untuk trimester pertama, ESP, B Complex, Vitalea, Vitamin C dan Ostematrix. Juga saya tambah ambil Garlic untuk solusi masalah keputihan bg ibu hamil (ganti kpd Alfafa).
.

Nak masuk minggu ke 10, kerana Allah itu sebaik2 Perancang, saya terasa perut saya seakan mengeras. Diikuti rasa seperti senak2 perut kemudian hari. Esok paginya ada pendarahan sedikit. Bila rasa semakin banyak sedikit, saya terus pergi ke klinik. Apabila buat imbasan di perut, doktor dapati tiada nampak jantung baby, tetapi hanya ada kantung. Scan mengesan baru 6 minggu sedangkan saya dah 10 minggu hamil. Doktor pinta saya merujuk terus ke hospital.
.

Di hospital Shah Alam, doktor mengesahkan kandungan tidak menjadi. Doktor memberi tempoh 2 minggu untuk keguguran itu berlaku secara semulajadi. Biarkan ia keluar sendiri katanya.
.

Mendapat nasihat dari sideline, mohon saya consume terus makan Alfafa sbb ia membantu proses keluar kantung dari perut dgn lebih cepat.
.

Dua hari selepas itu, keguguran yang dikatakan itu berlaku dgn sendirinya. Allahuakbar. Saya bersyukur Allah memilih saya untuk menerima ujian ini. Baru saya tahu begini rupanya ibu yang keguguran. Alhamdulillah saya melaluinya dengan hati yang terbuka. Selama tiga hari berturut turut saya keluar darah dengan begitu banyak dan sangat laju. Seperti tumpahnya air ketuban, begitulah keluarnya darah itu bersama ketulan seperti limpa tu. Ada yang menasihatkan saya untuk pergi ke hospital jika saya mengalami pening yang teruk kerana banyaknya darah keluar. Risau dan takut saya kehilangan darah.
.

Saya percaya dengan suplemen suplemen yang saya telah amalkan secara konsisten sangat membantu saya dalam menghadapi situasi keguguran dengan lebih baik.
.

Ramai orang kata sakit keguguran lebih sakit dari bersalin. Tapi Alhamdulillah saya tidak merasa sakit yang lebih teruk dari melahirkan. Rezeki saya barangkali, Allah memudahkan segalanya untuk saya.
.

Saya percaya amalan makan Vitamin C secara konsisten selama 4 tahun byk membantu saya untuk kurangkan rasa sakit keguguran itu. ESP, B Complex dan Vitalea juga banyak membantu untuk mencukupkan keperluan nutrisi dalam badan saya selama tempoh itu. Kerana itu, walaupun org kata bila keguguran ni wajib berpantang mcm orang melahirkan, Alhamdulillah dengan pengambilan kesemua vitamin yang saya sebutkan tadi, saya lebih cepat sihat.
.

Saya tetap melakukan tugas tugas sebagai seorang ibu seperti biasa walaupun dikatakan dalam pantang. Alhamdulillah, terima kasih Shaklee. Yang bestnya, saya semasa berurut, tukang urut puji badan saya mudah diurut dan stretch marks kat perut langsung tiada. Alhamdulillah berkat minum ESP sekian lama.
.

Terimakasih Shaklee. Moga cerita saya menjadi panduan untuk semua memilih Shaklee untuk kesihatan korang yang lebih baik.
.

Untuk ibu ibu hamil, korang ambillah set kehamilan Shaklee dan teruskan ambil set berpantang selepas melahirkan. Insha Allah pilihan korang itu tidak akan merugikan untuk jangka masa panjang.

Shaklee terbukti semulajadi, selamat dan berkesan.
.

Sekarang saya teruskan #misikurusjelita2018 ni. Kebetulan saya dah pun menggunakan Youth Starter Pack selama 51 hari. Alhamdulillah, saya dapat rasakan Youth banyak membantu parut jerawat yang banyak di wajah saya, pudar dari sehari ke sehari.
.

Lecithin, Alfalfa dan ESP pastinye tiga supplemen kurus yang sangat wajib Akak consume untuk pastikan misi kurus tercapai. Ditambah dengan skincare Youth, Vitamin C, Garlic, B Complex dan Vitalea, mudah mudahan bertambah jelita luar dan dalam. Aamiin.

~Jumaati Ahmad~

Tips Berpantang Selepas Keguguran Elak Rahim Lemah Jika Tidak Dirawat Dengan Sempurna

  1. Seeloknya berpantang 44hari jika usia kandungan sudah masuk 2nd trimester di mana janin sudah membentuk daging. Jika 1st trimester janin masih baru terbentuk iaitu  darah seeloknya berpantang lah 30 harı. Jika anda bekerja dan hanya dibenarkan cuti berpantang 2 minggu sahaja, jangan abaikan pemakaian stoking kaki, baju lengan panjang tebal untuk elak mudah diserang angin sejuk yang menyebabkan badan mudah lenguh-lenguh, sakit pinggang, lutut dan tumit dikemudian hari.
  2. Elak berjalan dalam tempoh yang lama di awal keguguran untuk jaga rahim dan elak keguguran berulang pada masa akan datang
  3. Elak angkat barang yang berat untuk jaga rahim seeloknya dalam tempoh 2 bulan pertama selepas keguguran bagi mengelak rahim mudah jatuh.
  4. Jaga makan, ambil makanan yang tinggi nutrisi dan seimbang. Minum air suam secukupnya dan boleh juga amalkan pengambilan vitamin semulajadi sebagai pelengkap kepada diet harian.
  5. Boleh juga berurut, bertungku, mandi herba dan sebagainya untuk melancarkan peredaran darah dan mengembalikan kecergasan badan.

Semoga bermanfaat tips berpantang selepas keguguran ini terutama buat anda atau pasangan anda yang baru mengalami keguguran saat ini.

 

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PRODUK TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Istimewanya anda jika pembelian melalui saya anda layak mendapat konsultasi secara berterusan untuk penggunaan produk Shaklee secara tepat dan berkesan.

 

Pilihan lain untuk anda yang mempunyai debit kad atau kad kredit, belian set ini boleh terus dibuat dengan KLIK gambar di bawah untuk pembelian terus di Esell. Ia Mudah, Selamat dan Cepat.

Cara beli Shaklee online

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

Tips Berpantang Selepas Keguguran Elak Komplikasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge