Stress salah satu reaksi tubuh terhadap sumber stress  dimana reaksi ini merupakan keadaan untuk menyesuaikan terhadap gangguan keseimbangan diri. Penyesuaian pada tubuh ini mencetus bahagian otak untuk berfikir dan memberi signal kepada hipotalamus (otak tengah). Nak tahu tips kawal stress ?

 

Bagaimana Stress Boleh Terjadi ?

Apabila terjadinya rangsangan pada sistem saraf lalu menyebabkan perubahan pada sistem tubuh seperti denyutan jantung menjadi cepat dan tekanan darah meningkat. Apabila stress tak terkawal kelenjar adrenal akan menghasilkan kortikoid yang menyebabkan terjadinya gangguan pada sistem percernaan, sistem reproduksi dan sistem imun badan juga.

 

5 Tips Kawal Stress Yang Mudah Untuk Anda

  • Menangis boleh redakan stress. Airmata berfungsi menghapuskan ketegangan saraf pada tubuh. Apabila menangis ia akan membuat seseorang merasa lebih baik selepas itu.
  • Amalkan pengambilan B12 dalam kuantiti yang cukup kerana ia membantu mengimbangi emosi dan mood yang terganggu. B12 ada di dalam B-Complex Shaklee termasuk kesemua kumpulan vitamin B dan asid folik. Sebenarnya badan kita sangat memerlukan vitamin ini untuk berfungsi dengan baik.
  • Minyak ikan omega-3 juga sangat penting untuk kekalkan fungsi struktur neuron seperti sel dalam sistem saraf badan kita. Kekurangan lemak omega-3 boleh menyebabkan kemurungan.
  • Perbanyakkan bersabar dan tenangkan diri dengan membaca Al-Quran atau boleh juga mendengar lagu-lagu kegemaran.
  • Bersenam dan ubah gaya hidup yang lebih positif.

Pengalaman Pengguna Yang Mengamalkan Suplemen Shaklee

 

tips kawal stress

Saya seorang yang bole juga dipanggil OCD..so apabila melakukan saya sangat pentingkan kesempurnaan n ‘crash my head’ untuk melakukan yang terbaik. Bagi saya kalau tak dapat lakukan sesuatu terbaik, baik tak payah buat langsung.
.

Pada masa yang sama saya juga sejenis yang risau kalau saya ada melukakan hati orang dengan kata-kata atau perbuatan. Disebabkan itu, saya menjadi seorang yang ‘overthinking’. Jadi saya selalu sakit kepala. Perkara ni menjadi lebih teruk pada 2011,apabila keluarga saya menghadapi satu kejatuhan ketika ada masalah syarikat pada masa yang sama saya juga berkerja.
.

Baca Juga:  Cara Mudah Tampal Lencana Sekolah Anak

Jadi saya memang jadi serabut dan banyak berfikir sehingga saya boleh rasakan urat kepala merentap mungkin kerana stress.. Tapi alhamdulillah saya masih dapat kawal stress dan masih rasional mungkin kerana masih menjaga hubungan dengan Allah dan ada suami disisi untuk mendengar keluhan namun sy da dapat rasakan saya selalu berdebar-serabut n urat merentap dikepala apabila saya banyak memikir..
.

Saya sangat bersyukur pada 2012,selapas melahirkan anak pertama saya berjumpa dengan Shaklee..sebenar saya beli ESP untuk banyakkan susu maklumla kerja audit selalu kesana kemari xsempat nak mengepam mengikut masa dan sentiasa bergerak. Ditambahkan lagi saya sambung belajar master pada masa yang sama saya menjadi lebih stress untuk bahagikan masa..Sejak mengenali Shaklee saya terbaca tentang vitamin ‘antistress’ Shaklee iaitu B-Complex.
.

Stress ni jika tidak dibendung dan diurus akan membawa padah dan menyebabkan penyakit lain. Dengan kesedaran itu, saya cuba mengambil Bcomplex sebijik setiap hari dan saya dapat rasakan perbezaan saya tidak lagi sakit kepala seperti dulu sampai sekarang tiada lagi rentapan di kepala, jantung saya tidak lagi sentiasa berdebar dan tak mudah serabut .. .

Alhamdulillah syukur dengan izin Allah saya rasa tenang dan boleh uruskan stress dan emosi dengan lebih baik berbanding dulu terutama sekali semasa hendak menghadapi peperiksaan.
.

Maklumla saya juga bekerja pada masa yang sama menguruskan keluarga dan anak dimana merupakan sesuatu yang agak mencabar bagi saya. Setiap kali saya rasa stress je saya akan telan B-compleks. Saya bukan seorang yang suka akan ubat atau supplement tetapi saya percaya dengan Shaklee setelah mencuba ESP dan saya dapati shaklee mengeluarkan vitamin yang organik dan telah membuat banyak kajian sebelum sesuatu produk itu dikeluarkan serta ada KKM dan Halal Jakim.
.

Saya ingin menyeru rakan-rakan sekalian agar janganlah kita terlalu berkira didalam mendapatkan makanan tambahan seperti supplement ini untuk kesihatan diri kita dan keluarga.
.

Dan juga jangan juga mengambil enteng terhadap kesihatan terutamanya stress ni kerana ia akan memudaratkan dan menyesal dikemudian hari. Tambahan, sekarang banyak sangat penyakit datangnya daripada stress dan salah satu daripadanya adalah ‘anxiety disorder’ yang agak popular sekarang.
.

Baca Juga:  Checkers Seksyen 15 Shah Alam Beli Goodies Birthday Party

Hati- hatinya rakan-rakan, Stress ini pembunuh dalam senyap. Ayuh, sama-sama kita menjadi kesihatan kita.
Mencegah lebih baik daripada mengubati..

-Najah Bahir-

 

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PRODUK TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Istimewanya anda jika pembelian melalui saya anda layak mendapat konsultasi secara berterusan untuk penggunaan produk Shaklee secara tepat dan berkesan.hubungi HR

 

Pilihan lain untuk anda yang mempunyai debit kad atau kredit kad, belian set ini boleh terus dibuat dengan KLIK gambar di bawah. Ia Mudah, Selamat dan Cepat.cara beli Shaklee

 

 

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Pengedar Shaklee 012.3398734

5 Tips Kawal Stress Elak Kekacauan Emosi Yang Kronik

One thought on “5 Tips Kawal Stress Elak Kekacauan Emosi Yang Kronik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge