Biasanya benjolan ini tidak menyakitkan dan mungkin saiznya agak kecil jadi ramai yang biarkan tanpa rawatan. Ada juga yang tak perasan pun ada masalah Bartholin Cyst ni tahu-tahu rasa sakit sebab dah dijangkiti kuman. Nak tahu tips merawat Bartholin Cyst dengan berkesan baca sampai habis ye 🙂

 

Apakah Bartholin Cyst ?

Bartholin cyst adalah benjolan berhampiran bibir kemaluan bahagian dalam lazimnya disebabkan oleh kelenjar Bartholin yang tersumbat.

Kelenjar Bartholin adalah sepasang iaitu satu di bahagian kiri dan kanan berhampiran pintu faraj.

Fungsi kelenjar ini adalah menghasilkan cecair apabila terdapat rangsangan. Kelenjar bartholin yang normal laluannya ia membantu melicinkan faraj.

Masalah timbul jika kelenjar Bartholin ini tersumbat laluannya lalu menyebabkan cecair terkumpul dalam kelenjar sehingga terbentuknya cyst yang makin membesar.

Ia Bartholin Cyst ini lama kelamaan boleh membesar. Tapi sekiranya sudah dijangkiti kuman sehingga benjolan tersebut bernanah. Ia disebut sebagai abses Bartholin yang mana pembedahan perlu dilakukan dengan segera.

Cyst Bartholin bukan lah kanser. Ia boleh dibuang melalui pembedahan seperti marsupialization iaitu prosesur untuk membuang sista yang terdapat di pintu faraj.

Gejala Apabila Bartholin Cyst DiJangkiti Kuman

  • demam
  • rasa sakit pada benjolan
  • kurang selesa ketika duduk atau lakukan pergerakan
  • sakit semasa hubungan kelamin

Punca Bartholin Cyst Terjadi

  • Jangkitan bakteria antaranya seperti E.coli, gonorea atau chlamydia

 

Bartholin Cyst ini boleh berulang jika tidak menjaga kebersihan sebaiknya terutama sekitar yang pernah dijangkiti oleh kuman.

Paling penting kawal apa yang kita makan untuk cegah sel-sel yang dijangkiti bakteria/Parasit dari merebak teruk. Pilih makanan sihat yang tinggi antioksidan dan kaya dengan vitamin C. Amalkan juga bawang putih, minyak bunga matahari dan vitamin E.

BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PRODUK TERBAIK NI ?

Hubungi saya melalui Whatsapp di 012-3398734 untuk mendapatkan konsultasi paling tepat dengan pilihan suplemen terbaik berkaitan masalah dan bajet anda.

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Istimewanya anda jika pembelian melalui saya anda layak mendapat konsultasi secara berterusan untuk penggunaan produk Shaklee secara tepat dan berkesan.

Baca Juga:  Apa yang best Vivix Shaklee ni. Mahal ke ?

 

 

Pilihan lain untuk anda yang mempunyai kad kredit, belian set ini boleh terus dibuat dengan KLIK gambar di bawah. Ia Mudah, Selamat dan Cepat.

Cara beli Shaklee online

 

“Tiada Jalan Pintas Untuk Sihat”

:: Apa Yang Kita Makan Hari Ini Akan Menentukan Kesihatan Kita 10 Tahun Akan Datang ::

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hadyla Rose
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Puchong & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
012 – 339 8734

SID No.:
910071

Email:
hadylarose@diarinutrisi.com

 

 

Adakah Bartholin Cyst Boleh Berulang ?

2 thoughts on “Adakah Bartholin Cyst Boleh Berulang ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge